joi, 18 decembrie 2008

Cugetări despre bani, profesii, masini si pule

Coşmăreanu zicea aici ceva despre amintirile lui de şantierist şi avea o poveste moralizatoare, care se concluziona prin faptul că e nevoie şi de sculeri-matriţeri(mai există), pickhammerişti, vidanjoti, gunoieri şi alte alea. Şi ce bine e de cei care învaţă. Deci copii puneţi mâna pe carte!

Eram total de acord cu el aseară, până am avut azi de a face din nou cu nea Gigi, în care nu numai că-mi vine să-mi bag nobilul organ, dar îmi vine de-a dreptul să-l introduc în orificiul prin care a ieşit. Fapt îngreunat nu de statura lui deloc impunătoare ci de faptul că cel mai probabil nesimţita care i-a dat viaţă a murit. Normal, ea a murit, nu-i mai pasă, lasă-l pe Gigi să-i chinuiască pe alţii.

Cred că nea Gigi ar merita un serial întreg. Deocamdată să-mi expun frustrările recente:

Credeaţi că e ca-n povestirile lui Visurât, unde cei care învaţă au parte şi de gagici şi de bani? Ei, copii, copii, lăsaţi dracului cartea aia şi faceţi-vă mecanici auto.

După ce m-a jefuit cu nesimţire acum juma' de an, nea Gigi a profitat de prostia mea, adică de faptul că am dus maşina aseară tot la el.

Groaznicul defect al maşinii s-a manifestat acum câteva zile, când mi-a rămas maşina pe undeva pe la Sebastian. Am ajuns cu maşina pe acolo din întâmplare, plecat fiind să rezolv o situaţie urgentă, altfel nu circul cu maşina. Normal băgam pula în ea de maşină, nu mă agitam aşa tare. M-am şi exprimat în acest sens. Dar, la presiunile conlocuitorilor, de gen, "sunt sărbătorile, trebuie să mergem la carrefour-real-metro-plus-cora-selgros-ocean şi mai trebuie să mergem şi la mama şi..." s-a manifestat firea mea bună şi am cedat.

Deci hai să repar maşina. Era clar ceva la sistemul electric, pentru că nu mai zicea nici mâr. Vorbeşte la service-uri: toate full, nu mai au locuri, etc. Găseşte un dobitoc de electrician. Remorchează maşina, dă un căcălău de bani, până în faţa blocului , s-o repare marele specialist. Marele specialist dă telefon că îi pare rău, a apărut ceva şi trebuie să plec-n pizda mă-sii la ţară. 'Tu-i ţara măsii-n cur.

Aşa că presat de timp şi de colocatari, ce să fac? Da telefon la nea Fane, mecanicul. Cară maşina până acolo, plăteşte alţi bani.

Azi îmi dă telefon nea Fane că pot să iau maşina. Când ajung, să-l iau la bătaie: 4 milioane pentru schimbat nişte căcaţi de cărbuni la un căcat de electromotor la un căcat de maşină.

Mi-a şi defalcat preţurile:

-1 milion 500 de mii i se cuvin lui că a dat jos electromotorul
-1 milion 500 de mii i se cuvin electricianului că a schimbat cărbunii; nea Fane este specialist doar în mecanică şi refuză cu obstinaţie să se bage pe teritoriul altuia. E de părere că fiecare trebuie să câştige o pâine, bineînţeles pe spinarea fraierilor.
-1 milion cărbunii (nici la faza asta nu-l cred, dar ce rost are să mă duc în magazin să mă enervez?)

Deci vreo 4 milioane pentru ceva care a durat vreo oră.

Dacă mai adau 2 milioane şi ceva tractatul de-ampulea prin Bucureşti, nu mai bine măâ duceam eu cu taxiul la Carrefour, Real & shit? Mai rămâneau şi bani de-un sixpack.

Aseară când am fost să las maşina, nea Fane repara de zor la o maşină. Azi când am luat maşina, tocmai termina reparaţia la alta. Plus a mea. Cam trei maşini în 24 de oare. Ţinând cont de preţurile pe care le practică, câştigă cel puţin 3-4 milioane pe zi.

Şi-atunci la ce dracu' mai încurajăm lumea să facă şcoală? Să se facă mecanici auto!

Şi mă făcu Visurât să-mi aduc aminte şi de bancul meu favorit:


Maestrul vidanjor şi ucenicul vidanjor sunt chemaţi la o intervenţie. Apare maestrul vidanjor cu ucenicul după el care căra geanta cu scule. Scoate maestrul un cârlig din geantă, trage capacul canalului la o parte, aprinde un Kent 8 şi analizează situaţia. După ce termină ţigara, plonjează în rahat, bâldâbâc-bâldâbâc.
Scoate din cand în când capul:

-Cheia de 15!
-Cheia de 21!
-Patentul!
-Şarpele!
-Franceza!

După care se aud nişte zgomote şi canalul se goleşte de căcat.
Maestrul vidanjor iese ostenit din canal, se aşează pe geanta cu scule, îşi aprinde un Kent 8 şi-i spune ucenicului:

-Vezi băi Pulică? Dacă nu înveţi meserie, toată viaţa o să cari geanta aia cu scule!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Daca n-ai o pila, oricat de destept ai fi nu prea ai sanse sa faci ceva in viata. Insa in zilele noastre se adevereste zicala: Meseria e bratara de aur!

armamortală spunea...

Culmea e că am învăţat câte ceva, am făcut facultate, fac şi master, lucrez, am şi un mic business online şi totul mă ajută la modul că trăiesc decent. Nu sunt nici amărât, nu mă dau nici banii afară din casă, dar zic eu că trăiesc decent. Adică casă, maşină, baţivăneli, gadgeturi, vacanţe etc.

O viaţă absolut normală zic eu, şi nimic ieşit din comun.

Faza e că văd gigei percum nea Gigi, covrigari, manivelişti, pieţari, cărători de cartofi la en-gros care scot de 3 ori mai mulţi bani ca mine.

Că nu mi se pare just e o chestie. Altă chestie ar fi că nu mi-ar conveni nici să fiu mânjit de vaselină pe mâini tot timpul, nici să fiu mârlan ca ăia.

Şi pe când ăia s-au plafonat, au ajuns la maximul a ceea ce pot să câstige, la mine e loc în plus de mult mai mult. Doar lenea să-mi înving, că idei sunt.